Om Locost Sweden
Om Locost Sweden

Klubbens namn är Locost MK (motorklubb) men arbetar ofta under namnet Locost Sweden och klubbens syfte är att främja byggandet och brukandet av amatörbyggda personbilar. Det kan vara allt replikor av den engelska sportbilen Lotus Seven, GT40 och Cobra men även typer av amatörbyggda bilar. Alla personbilar klassade som amatörbyggt är välkomna.

Klubben bildades 2004 som en intresseförening för byggare av locost-bilar men verksamheten utökades 2018 till att omfatta alla amatörbyggda personbilar.

Klubbens hemsida på internet skall verka som ett forum för personer intresserade av amatörbyggda personbilar.

Forumet kan ses som en stor databank för alla typer av funderingar man kan ha under byggandet och som en samlingsplats för köp/sälj av bilar eller delar.

Klubben skall vidare anordna klubbträffar, bankörningar, utflykter och studiebesök m.m.


Vad är Locost?

Begreppet Locost syftar på en hemmabyggd bil som påminner om en Lotus Seven. Det var engelsmannen Ron Champions bok "Build Your Own Sportscar for as Little as £250" som kom ut 1996 som drog igång det hela. Boken (som den kallas rätt och slätt i Locostkretsar) beskriver hur man själv med en bunt stålrör och delar från en gammal rostig Ford Escort kan bygga sin alldeles egna, öppna lilla sportbil.

Hundratals (om inte tusentals) människor världen över har inspirerats av boken och byggt otaliga varianter på temat efter egna önskemål, idéer och tillgång på lämpliga delar. Tilläggas bör nog att man ska ta siffran £250 med en nypa (läs skopa) salt, även om det går att komma relativt billigt undan.

Locost på banan

Boken har senare kommit ut i en ny upplaga med tillägget "- And Race it!" till titeln, och behandlar följaktligen även hur man bygger en racing-Locost. Det finns för närvarande racingserier speciellt för dessa bilar i både Norge och Danmark. I Sverige kan du se Locostbyggen tävla i Sportvagnsmästerskapet under Roadsport- och Modsport-reglementena.

Locost på vägen

Här i Sverige kan ett hembygge registreras in som amatörbyggt fordon och köras på väg som vilken bil som helst. Bygget måste då, förutom registreringsbesiktning hos ackrediterat besiktningsorgan såsom Svensk Bilprovning. Fordonet skall även genomgå två besiktningar av en besiktningsman från Sveriges Fordonsbyggares Riksorganisation (SFRO) eller TESTA.

Locost Sweden är tänkt som en mötesplats på nätet för alla som är intresserade av att bygga och köra amatörbyggda bilar. Snåla hemmabyggen i Ron Champions anda eller värstingbyggen i aluminium och kolfiber - alla är lika välkomna!