Om Locost Sweden

Om Locost Sweden

Klubbens namn är Locost MK (men arbetar ofta under namnet Locost Sweden) och klubbens syfte är att främja bevarandet, historiken och glädjen av att bygga en replika av den engelska sportbilen Lotus Seven. (Detta utesluter inte andra typer av andra hemmabyggda bilar)

Klubbens verksamhet skall vara att verka som ett forum för Locost-intresserade personer genom sin hemsida på internet.

Klubben skall vidare anordna klubbträffar, utflykter, tävlingar, rallyn och studiebesök m.m.


Vad är Locost?

Begreppet Locost syftar på en hemmabyggd bil som påminner om en Lotus Seven. Det var engelsmannen Ron Champions bok "Build Your Own Sportscar for as Little as £250" som kom ut 1996 som drog igång det hela. Boken (som den kallas rätt och slätt i Locostkretsar) beskriver hur man själv med en bunt stålrör och delar från en gammal rostig Ford Escort kan bygga sin alldeles egna, öppna lilla sportbil.

Hundratals (om inte tusentals) människor världen över har inspirerats av boken och byggt otaliga varianter på temat efter egna önskemål, idéer och tillgång på lämpliga delar. Tilläggas bör nog att man ska ta siffran £250 med en nypa (läs skopa) salt, även om det går att komma relativt billigt undan.

Locost på banan

Boken har senare kommit ut i en ny upplaga med tillägget "- And Race it!" till titeln, och behandlar följdaktigen även hur man bygger en racing-Locost. Det finns för närvarande racingserier speciellt för dessa bilar i både Norge och Danmark. I Sverige kan du se Locostbyggen tävla i Sportvagnsmästerskapet under Roadsport- och Modsport-reglementena.

Locost på vägen

Här i Sverige kan ett Locostbygge registreras in som så kallat amatörbyggt fordon och köras på väg som vilken bil som helst. Bygget måste då, förutom registreringsbesiktning hos Svensk Bilprovning, genomgå två besiktningar av en besiktningsman från Sveriges Fordonsbyggares Riksorganisation (SFRO).

Locost Sweden är tänkt som en mötesplats på nätet för alla som är intresserade av att bygga och köra Seven-liknande bilar. Snåla hemmabyggen i Ron Champions anda eller värstingbyggsatser i aluminium och kolfiber - alla är lika välkomna!